Monday, April 30, 2012

Class 8 - Geography - Ch1 - Resources

Q1: Why are resources distributed unequally over the earth?
Answer: The distribution of resources is unequal because the physical factors like terrain, climate and altitude differ so much over the earth.

Q2: What is resource conservation?
Answer: Careful and judicious use of resources and giving them time to get renewed is called resource conservation.


Concept Map on Types of resources

Q3: Why are human resources important?
Answer: People as human resources are important because they can make the best uses of nature to create more resources by applying knowledge, skills and technology.




Q4: What is sustainable development?
Answer:  Sustainable development is Carefully utilizing resources so that besides meeting the requirements of the present, also takes care of future generations.

Q5: Tick the correct answer.
(i) Which one of the following does NOT make substance a resource?
(a) utility (b) value (c) quantity
Answer:  (c) quantity

(ii) Which one of the following is a human made resource?(a) medicines to treat cancer
(b) spring water
(c) tropical forests
Answer:  (a) medicines to treat cancer

(iii) Complete the statement.Biotic resources are
(a) derived from living things
(b) made by human beings
(c) derived from non-living things
Answer:  (a) derived from living things

Q6: Differentiate between the followings.(a) Potential and actual resources
Answer:

No.Potential ResourcesActual Resources
1Entire quantity may not be known.Quantity is known.
2Resources may be used in future.
Present technology is not sufficient to utilize
 these resources.
They are being used in present.
3E.g. uranium in North EastMines of Copper, Bauxite etc.

(b) Ubiquitous and localised resources
Answer:

No.Ubiquitous ResourcesLocalised Resources
1Resources are found everywhere.Resources are found in certain places.
2E.g. Air, WaterE.g. Copper and Iron ores.
3


Q7: Define resource.
Answer: A material which is found in nature and is useful to human beings is known as resource.

Q8: Name Principles of Sustainable Development
Answer:
  • Respect and care for all forms of life
  • Improve the quality of human life
  • Conserve the earth’s vitality and diversity
  • Minimise the depletion of natural resources
  • Change personal attitude and practices toward the environment
  • Enable communities to care for their own environment. 
Q9: Why the future of our planet is in ours hands? What is our duty towards our natural environment?

 Answer: The future of our planet and its people is linked with our ability to maintain and preserve the life support system that nature provides. Each person can contribute by reducing consumption, recycling and reusing thing. Ultimately it makes a difference because all our lives are linked.
  • Therefore it is our duty to ensure that.all uses of renewable resources are sustainable
  • the diversity of life on the earth is conserved
  • the damage to natural environmental system is minimised. 

No comments:

Post a Comment