Tuesday, May 8, 2012

Class 10 - History - CH3 - Nationalism in India

Bharat Mata
A painting of Bharat Mata
by Abindranath Tagore
(source:wikipedia)
Q1: The Congress passed resolution to begin non-cooperation movement in its session at
(a) Nagpur
(b) Bombay
(c) Lahore
(d) Calcutta

Answer: (a) Nagpur Session (1920)

Q2: Who is the author of book 'Anandmath'? 

(a) Rabindra Nath Tagore

(b) Bankim C. Chattopadhyay
(c) Aurbindo Ghosh
(d) Abandranath Tagore


Answer: (b) Bankim C. Chattopadhyay




Q3: In which Congress session, the resolution on 'Poorna Swaraj' was passed? Who presided this session?
(a) Calcutta, Gandhiji
(b) Karachi, Maulana Azad
(c) Lahore, Jawahar Lal Nehru
(d) Tripura, Subhas Chandra Bose

Answer: (c) Lahore, Jawahar Lal Nehru

Q4: Rowlatt Act was passed in
(a) 1919
(b) 1917
(c) 1918
(d) 1920

Answer: (a) 1919

Q5: For the plantation workers, the notion of swaraj meant
(a) Boycotting foreign goods
(b) Going back to their native places
(c) No colonial control over the cultivation of indigo 
(d) Manufacturing salt.

Answer: (b) Going back to their native places

Q6: The British General connected with the Jallianwala bagh tragedy was ...

(a) Major Sleeman
(b) General Dyer
(c) Sir Arthur Wellesly
(d) Col. Manson

Answer: (b) General Dyer

Q7: First World war took place between(a) 1914 – 1916
(b) 1912 - 1915
(c) 1914 - 1918
(d) 1918 – 1921

Answer: (c) 1914 - 1918

Q8: Who painted famous image of Bharat Mata?

(a) Rabindranath Tagore
(b) Abanidranath Tagore
(c) Ravi Verma
(d) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer: (b) Abanidranath Tagore

Q9: The objective of  the Simon Commission was

(a) To discuss about Swaraj
(b) To investigate Jallianwala massacre
(c) To suggest changes in constitutional system in India
(d) To set objectives for 2nd Round Table Conference

Answer: (c) To suggest changes in constitutional system in India

Q10: The Swaraj Flag was designed by:

(a) Lala Lajpat Rai
(b) J. L. Nehru
(c) S. C. Bose
(d) M. K. Gandhi

Answer:  (d) M. K. Gandhi


Q11: What was Rowlatt Act?

Answer:
  1. Rowlatt Act was passed in March 1919 by the imperial legislative.
  2. This gave unbridled powers to the govt. to arrest and imprison suspects without trial for two years maximum.
  3. This law enabled the Government to suspend the right of Habeas Corpus, which had been the foundation of civil liberties in Britain.
  4. It caused a wave of anger among all sections and societies of India. It led to the first country-wide agitation by Gandhiji and marked the foundation of the Non Cooperation Movement.
Q12: What was the Inland Emigration Act of 1859?

Answer: Under the Inland Emigration Act of 1859, plantation workers were not permitted to leave the tea gardens without permission.

Q13(CBSE 2010): In which movement did Gandhi see an opportunity to bring Muslims under the umbrella of a unified national movement

(a) the oppressive plantation system in Champaran movement
(b) A satyagraha movement to support the peasants of the Kheda district of Gujarat
(c) A nationwide satyagraha against the proposed Rowlatt Act of 1919
(d) A non-cooperation movement in support of Khilafat as well as Swaraj

Answer: (d) A non-cooperation movement in support of Khilafat as well as Swaraj

Q14(CBSE 2011): Which was the main cause for boycotting foreign goods during Non-Coopeartion Movement ?

(a) A symbol of western economic and cultural dominations
(b) A symbol of foreign rule
(c) A symbol of western political domination
(d) A symbol of oppressive rule

Answer:  (b) A symbol of foreign rule

Q16: What was the Inland Emigration Act of 1859?

Answer: Inland Emigration Act of 1859 was to impose restrictions on the movement of plantation workers. According to this Act the workers were not permitted to leave tea quarters without permission.

Q17(CBSE 2011): Which one of the following is not true regarding the Rowlatt Act ?

(a) It barred Indians from carrying weapons and arms
(b) It allowed detention of political prisoners without trial, for two years
(c) Its aim was to give power to the government to repress political activities
(d) It was passed by the Imperial Legislative Councils in 1919

Answer: (d) It was passed by the Imperial Legislative Councils in 1919

Q18(SQP): Why did General Dyer open fire on the peaceful gathering at Jallianwala Bagh on 13th April, 1919?

(a) General Dyer wanted to enforce martial law very strictly in Amritsar.
(b) He wanted to create a feeling of terror and awe in the minds of satyagrahis.
(c) He wanted to demoralise the local congress leaders.
(d) He wanted to gain prominence in the eyes of British government.

Answer: (b) He wanted to create a feeling of terror and awe in the minds of satyagrahis.

Q19: Who designed the 'Swaraj Flag'?

Answer: Mahatma Gandhi

Q20: What was the importance of the Nagpur session of congress?

Answer: The congress passed resolution to begin non-cooperation movement in its session of Nagpur in 1920.


Q21: Why did not the industrial workers participate in the Civil Disobedience Movement (CDM) in large numbers?

Answer: The industrial workers didn't participate in CDM in large numbers because the industrialists came closer to the Congress and gave financial assistance. Thus workers stayed aloof. Also the Congress was reluctant to include workers’ demands as part of its programme of struggle.

Q22: What did freedom meant to the plantation workers of Assam?

Answer: For plantation workers in Assam, freedom meant the right to move freely in and out of the confined space in which they were enclosed. It meant retaining a link with the village from where they had come.

11 comments:

  1. gud information provided.but some queries to be needed

    ReplyDelete
  2. More MCQs please....
    Otherwise, its just okay

    ReplyDelete
  3. q17's answer is wrong. It's option (a).

    ReplyDelete
  4. yes....the 17th answer is it barred indians from carrying weapons and arms..
    the act was passed in the imperial legislative council 1919

    ReplyDelete