Saturday, August 29, 2015

CBSE Class 8 - Science - CH 17 - Very Short Question Answers on Solar System

Very Short Question on Solar System

VSQ Based on NCERT Chapter 17 on Stars and Solar System

Solar System Grid
image courtesy: pixabay


Q1: Name the biggest planet.

Answer: Jupiter


Q2: Name the smallest planet in our solar system.

Answer: Mercury


Q3: Name the natural satellite of the Earth.

Answer: Moon.


Q4: Which is the nearest planet from the sun?

Answer: Mercury


Q5: Which is the farthest planet from the sun?

Answer: Neptune




Q6: Which planet is nearest to the earth?

Answer: Venus


Q7: Which planet is called twin sister of the earth?

Answer: Venus


Q8: Which planet is the coldest?

Answer: Neptune


Q9: Which planet is the brightest?

Answer: Venus


Q10: Which is the heaviest planet in our solar system?

Answer: Jupiter


Q11: Which planet is called the red planet?

Answer: Mars


Q12: Which planet is known as the blue planet?

Answer: Earth


Q13: Which is known as the morning star or evening star?

Answer: Venus


Q14: Which planet has the maximum number of satellites?

Answer: Jupiter (64 moons)


Q15: Name the smallest satellite in our solar system.

Answer: Deimos (6.2 km radius, satellite of mars)


Q16: Name the biggest satellite of solar system.

Answer: Ganymede (satellite of Jupiter, second largest is Saturn's Titan)


Q17: What is the age of the sun?

Answer: Nearly 5 billion years.


Q18: Which planet has density lighter than water?

Answer: Saturn (if there is a bath tub enough to Saturn, it will float )


Q19: How long does it take sunlight reach earth from sun?

Answer: 8.33 minutes (8 minutes and 20 seconds).


Q20: How long does it take light reach earth from moon?

Answer: 1.3 seconds


Q21: What is the age of the earth?

Answer: Nearly 4.6 billion years.


1 comment: