Tuesday, November 3, 2015

CBSE Class 7 - Geography - CH 9 Life In The Temperate Grasslands (NCERT Solutions)

Life In The Temperate Grasslands

NCERT Chapter Solutions

CBSE Class 7 - Geography - CH 9 Life In The Temperate Grasslands (NCERT Solutions)
Prairies - Temperate Grasslands in USA

Q1: What are the Temperate Grasslands of North America called?

Answer: The temperature grasslands of North America are called Prairies.



Q2: What are the cattle farms in the North American Grasslands known as?

Answer: The cattle farms in North America are known as Ranches.



Q3: Name the rivers that drain the Velds.

Answer: The tributaries of rivers Orange and Limpopo drain the Velds.



Q4: When is the rainy season in the Velds?


Answer: In the summer month from November  to February.



Q5: What is the major occupation of the people of the South African grasslands?

Answer: Sheep rearing  



Q6: (MCQ) River Mississippi drains

(a) Canada 
(b) Africa 
(c) USA

Answer: (c) USA


Q7: (MCQ) Drakensberg Mountains bound the

(a) Prairies 
(b) Velds 
(c) Pampas

Answer: (b) Velds


Q8: (MCQ) Merino is a species of

(a) fish 
(b) elephant 
(c) sheep


Answer: (c) sheep


Q9: (MCQ) Kimberley is famous for

(a) diamonds 
(b) silver 
(c) platinum

Answer: (a) Diamond


Q10: Match the following.

(i) Cowboys              (a) Iron and Steel
(ii) Gold                    (b) Prairies
(iii) Kudu                  (c) Hot wind
(iv) Chinook             (d) Johannesberg
(v) Coal                    (e) Animal


Answer:

(i) Cowboys (b) Prairies
(ii) Gold (d) Johannesberg
(iii) Kudu (e) Animal
(iv) Chinook (c) Hot winds
(v) Coal (a) Iron and steel.


Q11: Give reasons.
(i) The Prairies are known as the ‘Granaries of the World’.
(ii) Rise of wool industry in the Velds.


Answer: (i) Prairies yield surplus of wheat production , therefore Prairies are known as the ‘Granaries of the World’.

(ii) The most important occupation of the people in the Velds is sheep rearing. That's why it has given rise to woollen  industries in the Velds.

1 comment: