Friday, March 24, 2017

CBSE Class 6 Maths - Knowing Our Numbers - NCERT Ex 1.2 (#cbsenotes)

Knowing Our Numbers 

CBSE Class 6 Maths - Knowing Our Numbers - NCERT Ex 1.2 (#cbsenotes)

NCERT Ex 1.2 Solutions

CBSE Class 6 Maths 

Q1. A book exhibition was held for four days in a school. The number of tickets sold at the counter on the first, second, third and final day was respectively 1094, 1812, 2050 and 2751. Find the total number of tickets sold on all the four days.

Answer:
Number of tickets sold on first day = 1,094
Number of tickets sold on second day = 1,812
Number of tickets sold on third day = 2,050
Number of tickets sold on fourth day = 2,751
────────
Total tickets sold = 7,707
────────
∴ 7,707 tickets were sold on all the four days.


Q2: Shekhar is a famous cricket player. He has so far scored 6980 runs in test matches. He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need?

Answer:
Runs to achieve = 10,000
Runs scored =    – 6,980
      ────────
Runs required  = 3,020
             ────────

∴ he needs 3,020 more runs.




Q3: In an election, the successful candidate registered 5,77,500 votes and his nearest rival secured 3,48,700 votes. By what margin did the successful candidate win the election?

Answer:
Number of votes secured by successful candidates = 5,77,500
Number of votes secured by his nearest rival = – 3,48,700
────────
Margin between them = 2,28,800
────────

Thus, the successful candidate won by a margin of 2,28,800 votes.

Q4: Kirti bookstore sold books worth Rs 2,85,891 in the first week of June and books worth Rs 4,00,768 in the second week of the month. How much was the sale for the two weeks together? In which week was the sale greater and by how much?

Answer:
Books sold in first week = 2,85,891
Books sold in second week = + 4,00,768
────────
Total books sold = 6,86,659
────────
Since, 4,00,768,> 2,85,891, ∴ sale of second week is greater than that of first week.

Books sold in second week = 4,00,768
Books sold in first week = – 2,85,891
────────
More books sold in second week = 1,14,877
────────

∴ 1,14,877 more books were sold in second week


Q5: Find the difference between the greatest and the least number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once.

Answer:

Greatest five-digit number using digits 6,2,7,4,3 = 76432
Smallest five-digit number using digits 6,2,7,4,3 = – 23467
────────
Difference = 52965
────────

Thus the difference is 52965.


Q6: A machine, on an average, manufactures 2,825 screws a day. How many screws did it produce in the month of January 2006?

Answer:
Number of screws manufactured in one day = 2,825
Number of days in the month of January (31 days) = 2,825 × 31
= 87,575

∴ the machine produced 87,575 screws in the month of January.


Q7: A merchant had Rs 78,592 with her. She placed an order for purchasing 40 radio sets at Rs 1200 each. How much money will remain with her after the purchase?

Answer:
Cost of one radio = ₹ 1200
Cost of 40 radios = 1200 x 40 = ₹ 48,000

Total money with merchant = ₹ 78,592
Money spent by her = – ₹ 48,000
────────
Money left with her = ₹ 30,592
────────

Thus ₹ 30,592 will remain with her after the purchase.


Q8: A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer? (Hint: Do you need to do both the multiplications?)

Answer:
Wrong answer = 7236 × 65 Correct answer = 7236 × 56
7236 7236
× 65 × 56
──────── ────────
  36180 43416
    43416x        36180x
    ──────── ────────
    470340        405216
    ────────  ────────

Difference in answers = 470340 – 405216
= 65,124


Q9: To stitch a shirt, 2 m 15 cm cloth is needed. Out of 40 m cloth, how many shirts can be
stitched and how much cloth will remain?
(Hint: convert data in cm.)

Answer:
Cloth required to stitch one shirt = 2 m 15 cm
= 2 × 100 cm + 15 cm
= 215 cm

Length of cloth = 40 m = 40 x 100 cm = 4000 cm
Number of shirts can be stitched = 4000 ÷ 215

18
────────
215)4000
215
────
1850
1720
──────
 130

Thus 18 shirts can be stitched and 130 cm (1 m 30 cm) cloth will remain.


Q10: Medicine is packed in boxes, each weighing 4 kg 500g. How many such boxes can be loaded in a van which cannot carry beyond 800 kg?

Answer:

The weight of one box = 4 kg 500 g = 4 x 1000 g + 500 g = 4500 g
Maximum load can be loaded in van = 800 kg = 800 x 1000 g = 800000 g
Number of boxes = 800000 ÷ 4500

177
────────
4500)800000
4500
─────
35000
31500
──────
 35000
 31500
 ────────
  3500

Thus 177 boxes can be loaded.

Q11: The distance between the school and the house of a student’s house is 1 km 875 m. Everyday she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days.

Answer:

Distance between school and home = 1.875 km
Distance between home and school = + 1.875 km
Total distance covered in one day = 3.750 km

Distance covered in six days = 3.750 × 6 = 22.500 km

Thus 22 km 500 m distance covered in six days.


Q12: A vessel has 4 litres and 500 ml of curd. In how many glasses, each of 25 ml capacity, can it be filled?

Answer:

Capacity of curd in a vessel = 4 litres 500 ml = 4 x 1000 ml + 500 ml = 4500 ml
Capacity of one glass = 25 ml
Number of glasses can be filled = 4500 ÷ 25

 180
────────
 25)4500
25
─────
200
200
────
0

Thus 180 glasses can be filled by curd.

No comments:

Post a Comment