Sunday, April 9, 2017

CBSE Class 6 Maths - Playing With Numbers - NCERT Exercise 3.2 (#cbsenotes)

Playing With Numbers

EXERCISE 3.2
CBSE Class 6 Maths
CBSE Class 6 Maths - Playing With Numbers - NCERT E×ercise 3.1 (#cbsenotes)
Ulam Spiral (Arrange Numbers in Spiral and make Prime Number)
credits: wikipedia user:onmywaybackhome
CBSE Class 6 Maths - Playing With Numbers - NCERT E×ercise 3.1 (#cbsenotes)
Ulam Spiral (You see prime numbers appear at
diagonals of rectangles)
credit: wikipedia


Q1. What is the sum of any two 
       (a) Odd numbers? 
       (b) Even numbers?

Answer:

(a) The sum of any two odd numbers is an even number.
Example:
1 + 3 = 4,
7 + 5 = 12
(b) The sum of any two even numbers is also an even number.
Example: 2 + 4 = 6,
8 + 18 = 26




Q2. State whether the following statements are True or False:

(a) The sum of three odd numbers is even.
(b) The sum of two odd numbers and one even number is even.
(c) The product of three odd numbers is odd.
(d) If an even number is divided by 2, the quotient is always odd.
(e) All prime numbers are odd.
(f) Prime numbers do not have any factors.
(g) Sum of two prime numbers is always even.
(h) 2 is the only even prime number.
(i) All even numbers are composite numbers.
(j) The product of two even numbers is always even.

Answer:

(a) False
(b) True
(c) True
(d) False
(e) False
(f) False
(g) False
(h) True
(i) False
(j) True


Q3. The numbers 13 and 31 are prime numbers. Both these numbers have same digits 1 and 3. Find such pairs of prime numbers upto 100.

Answer:
17 and 71,
37 and 73,
79 and 97


Q4. Write down separately the prime and composite numbers less than 20.

Answer: Prime numbers: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19
Composite numbers: 4, 6, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 18


Q5. What is the greatest prime number between 1 and 10?

Answer: 7 is the greatest prime number between 1 and 10.


Q6. Express the following as the sum of two odd primes.
(a) 44
(b) 36
(c) 24
(d) 18

Answer:
(a) 3 + 41 = 44,
(b) 5 + 31 = 36,
(c) 7 + 17 = 24
(d) 7 + 11 = 18

Q7. Give three pairs of prime numbers whose difference is 2.
[Remark : Two prime numbers whose difference is 2 are called twin primes].

Answer:
3 and 5,
5 and 7,
11 and 13


Q8. Which of the following numbers are prime?
(a) 23
(b) 51
(c) 37
(d) 26

Answer: (a) 23 and (c) 37 are prime numbers.


Q9. Write seven consecutive composite numbers less than 100 so that there is no prime number between them.

Answer: Seven consecutive composite numbers: 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96


Q10. Express each of the following numbers as the sum of three odd primes:
(a) 21
(b) 31
(c) 53
(d) 61

Answer:
(a) 21 = 3 + 7 + 11
(b) 31 = 3 + 11 + 17
(c) 53 = 13 + 17 + 23
(d) 61 = 19 + 29 + 13


Q11. Write five pairs of prime numbers less than 20 whose sum is divisible by 5.
(Hint : 3+7 = 10)

Answer:
2 + 3 = 5,
7 + 13 = 20
3 + 17 = 20
2 + 13 = 15
5 + 5 = 10


Q12. Fill in the blanks :
(a) A number which has only two factors is called a ______.
(b) A number which has more than two factors is called a ______.
(c) 1 is neither ______ nor ______.
(d) The smallest prime number is ______.
(e) The smallest composite number is _____.
(f) The smallest even number is ______.

Answer:
(a) Prime number
(b) Composite number
(c) Prime number and composite number
(d) 2
(e) 4
(f) 2

No comments:

Post a Comment