Monday, July 3, 2017

CBSE Class 9 - English (Communicative) - Poem - The Solitary Reaper (Reference To Context Questions) (#cbseNotes)

Poem - The Solitary Reaper (Reference To Context Questions)

CBSE Class 9 - English (Communicative) - Poem - The Solitary Reaper (Reference To Context Questions) (#cbseNotes)

CBSE Class 9 - English (Communicative)

Poet : William Wordsworth

Read the given extracts given below and answer the questions that follow:

1. Behold her, single in the field,
Yon solitary Highland lass!
Reaping and singing by herself;
Stop here, or gently pass!

Question 1: What is meant by single in the field?

Answer: It means that the girl is working alone in the fields.

Question 2: Who is the highland lass?

Answer: The Highland lass refers to a girl from the mountainous areas of Scotland.

Question 3: What draws poets attention to the girl?

Answer: The girl's song and her melodious voice draw the poet attention.

Question 4: Why does the poet ask his listeners to 'gently pass'?

Answer: Because he thinks the passers by might disturb her and she would stop singing.

Question 5: What is reaping?

Answer: Cutting down and gathering a crop such as corn or rice

2. Alone she cuts, and binds the grain,
And sings a melancholy strain:
O listen! for the vale profound
Is overflowing with the sound. 

Question 1: What type of song she is singing?

Answer: Not a happy one as the words 'melancholy strain' suggest.

Question 2: What is the meaning of 'vale profound'?

Answer: Deep valley

Question 3: What does 'she' refer to? What is she doing?

Answer: She refers to the Highland Scottish girl and she is reaping, cutting and singing in a field.

3. No nightingale did ever chant
More welcome notes to weary bands
Of Travellers in some shady haunt.
Among Arabian Sands

Question 1: Where did the nightingale sing?

Answer: It seemed that the Nightingale sung in an oasis in the deserts of Arabia.

Question 2: Why are the Travellers weary?

Answer: The Travellers are weary because they are travelling through the hot deserts of Arabia.

Question 3: Why has the poet compared the nightingales song to that of the solitary reaper?

Answer: The song of nightingale refreshes the tired travellers because it tells that an oasis is nearby. The song of the reaper also bring pleasure and joy to the poet.

Question 4: Name the two poetic devices used by the poet in the above lines.

Alliteration among Arabian Sands
Synecdoche among Arabian Sands. The term Arabian Sands is used to describe the Arabian desert.

Alliteration: the occurrence of the same letter or sound at the beginning of adjacent or closely connected words.
e.g. She sells sea-shells down by the sea-shore.

Synecdoche: a figure of speech in which a part is made to represent the whole or vice versa,
e.g. Music is my bread and butter.
Here bread represents 'money'.

4. A voice so thrilling ne'er was heard
In spring-time from the cuckoo-bird.
Breaking the silence of the seas
Among the farthest Hebrides.

Question 1: Which season is announced by the cuckoo bird?

Answer: Spring season.

Question 2: What is so thrilling?

Answer: The highland's lass voice is more thrilling than the song of the Cuckoo bird.

Question 3: Why has the poet refer to the spring time?

Answer: Season of joy and pleasure after the cold winter month

Question 4: What are the hebrides?

Answer: The hybrides islands lie to the north west of Scotland

Question 5: Name the poetic device used by the poet in Breaking The Silence of the seas?

Answer: Hyper Bole. The poet exaggerates for effect as he says that the Cuckoo bird voice breaking the silence of the ocean.

1 comment: