Saturday, January 13, 2018

CBSE Class 9 - Biology - Why Do We Fall ill? (Q and A) (#cbseNotes) (#eduvictors)

Why Do We Fall ill? (Short Q and A)

CBSE Class 9 - Biology - Why Do We Fall ill? (Q and A) (#cbseNotes) (#eduvictors)

Q1: Define Health according to WHO?

Answer: According to WHO (World Health Organisation) health is a “state of physical, metal and social well-being of a person”.



Q2: When is WORLD HEALTH DAY celebrated?

Answer: On 7th April



Q3: Define Disease.

Answer: Any disturbance in the structure or function of any organ or part of body.



Q4: List any two conditions necessary for good health.

Answer:
(i) Good physical and social environment.
(ii) Good economic conditions.





Q5: What does disease look like?

Answer: When a person is affected by a disease either the functioning or the appearance of one or more systems of the body will change for the worse. These changes give rise to symptoms and signs of disease.


Q6: What are the causes of diseases?

Answer: Diseases are caused by :
Pathogens like virus, bacteria, fungi, protozoans or worms.
Poor health and under nourishment.
Hereditary and genetic disorder.
Lack of proper treatment of immunization.
Environmental pollution (air, water etc.)


Q7: Name the pathogen that causes sleeping sickness. Also name its vector.

Answer:  Trypanosoma, a protozoan causes sleeping sickness. It is carried bty Tse Tse fly.


Q8: Name the bacteria which causes acne.

Answer: Staphylococcus


Q9: Name any four viral diseases.

Answer: Common cold, influenza, measles, chicken pox, AIDS, Hepatitis-B


Q10(MCQ): Antibiotics generally
a) Are toxic to bacteria
b) Directly kills the bacteria
c) Blocks biochemical pathways of bacteria
d) Suffocates the bacteria

Answer: (c) Blocks biochemical pathways of bacteria


Q11: Identify which of the following are chronic or acute diseases.
Cold, Diabetes, Elephantiasis, Cough, Tuberculosis

Answer:
Chronic : Diabetes, Elephantiasis, Tuberculosis
Acute : Cold, Cough


Q12: List the various means of spreading of Infectious Diseases.

Answer: Infectious diseases spread from an infected person to a healthy person through air, water, food, vectors, physical contact and sexual contact.


Q13: What is the full form of AIDS?

Answer: Acquired Immuno Deficiency Syndrome


Q14: What are the two basic principles of treatment?

Answer: They are
i. to reduce the effects of the disease (symptoms) and
ii. to kill the microbes which caused disease


Q15: Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick?

Answer: When we are sick, our normal body functioning is disturbed. During that period, if we take bland and nourishing food, it helps digestion and absorption by the body.


Q16: Name any three diseases transmitted through vectors.

Answer: Malaria, Dengue and Kala-azar

No comments:

Post a Comment