Saturday, August 29, 2015

CBSE Class 8 - Science - CH 17 - Very Short Question Answers on Solar System

Very Short Question on Solar System

VSQ Based on NCERT Chapter 17 on Stars and Solar System

Solar System Grid
image courtesy: pixabay


Q1: Name the biggest planet.

Answer: Jupiter


Q2: Name the smallest planet in our solar system.

Answer: Mercury


Q3: Name the natural satellite of the Earth.

Answer: Moon.


Q4: Which is the nearest planet from the sun?

Answer: Mercury


Q5: Which is the farthest planet from the sun?

Answer: Neptune

widgets for blogger

Friday, August 28, 2015

CBSE Class 10 - Science - SA1 - Sample Question Paper (2013-14)

Class 10 - Science -
SA1 - Question Paper (2013)

CBSE Class 10 - Science - SA1 - Sample Question Paper (2013-14)

Time Allowed: 3 Hours                                                                                Maximum Marks: 90


General Instructions:
(i) The Question Paper comprises of two sections, A and B. Attempt both sections.
(ii) All questions are compulsory
(iii) All questions of Section A and all questions of Section B are to be attempted separately.
(iv) Question numbers 1 to 3 in Section A carry one mark each. These questions are to be answered in one word or in one sentence.
(v) Question numbers 4 to 6 in Section A are three marks questions. Answer each in about 30 words each.
(vi) Question Numbers 7 to 18 in Section A are three marks each. Answer each question not more than 50 words.
(vii) Questions 19 to 24 in section A are five marks each. Answer each question in not more than 70 words.
(viii) Questions numbers 25 to 33 in section B are multiple choice questions based on practical skills. Each question carries one mark.Select the most appropriate choice from the given choices.
(ix) Question Numbers 34 to 36 in Section B are questions based on practical skills and are two marks.
SECTION A
 Q1:Write the relation between electric power (W) of a device with potential difference (volt) across it and current (amp) flowing through it.

 1
 Q2:Name two parts which constitute the central nervous system.

 1
 Q3: Write the characteristic features of the micro organisms which help in the production of biogas in a biogas plant.

 1
 Q4:Two solution A and B have pH 3 and 5 respectively. Which of the two solutions has more hydrogen ion concentration and which one is more acidic? Give reason for your answer.

 2
 Q5: Give reason for the following:
(a) Sodium metal is kept immersed in kerosene.
(b) Blue colour of copper sulphate solution disappears when some aluminium powder is added in it.

 2
 Q6: Give two reasons why different electrical appliances in a domestic circuit are connected in parallel. 2
 Q7: (i) Give reason ,”Magnetic field is strongest near the pole.”
(ii) Describe an activity to show that magnetic field is strongest near poles of a bar magnet.

Tuesday, August 25, 2015

CBSE Class 12 Business Studies - CH 12 - Consumer Protection (VSQs)

 Consumer Protection 

Very Short Question Answers based on NCERT Chapter Business Studies (class 12)

CBSE Class 12 Business Studies - CH 12 - Consumer Protection (VSQs)
Logo By National Consumer Helpline
which runs consumer awareness programmes

Q1: Meera is a pure vegetarian. She went to a fast food restaurant and asked for “Vegitarian French Fries”. Later on, she found that it had some non-vegetarian ingredient. Neither the advertisement nor the menu card of the  restaurant showed that it may have non-vegetarian content. What values are missing here in this context.

Answer: The restaurant is not honest. The value missing here is “Honesty”. The right to information is violated.



Q2: Who is a consumer?

Answer: According to Consumer protection Act, a consumer is:
(i) One who buys goods or hires services.
(ii) Any use of such good or service with approval of buyer.
(iii) Any one who bought the goods for earning livelihood



Q3: Name the new approach of marketing replacing earlier one called “Caveat emptor”?

Answer: It means "let the seller be aware of".


Q4: When is consumer day celebrated?

Answer: March 15



Q5: Why consumer protection is important for consumers? State one reason.

Wednesday, August 19, 2015

CBSE Class 7 Science CH15 - Light (MCQs)

Light

CBSE Class 7 Science CH15 - Light  (MCQs)
Do you know a longer lasting rainbow? Read below to find the answer.

MCQs based on NCERT Chapter


Q1: Rectilinear propagation of light means,...

(a) Light can bend like curves.
(b) Light travels in straight line.
(c) Light bounces back by a medium when it falls on the medium.
(d) Light gives us sense of vision.




Q2: Shadows formation shows that light

(a) can travel in vacuum
(b) travels in straight lines
(c) exhibits wave nature.
(d) carries energy.



Q3: Images that cannot be captured on a screen are called _________.

(a) virtual images
(b) real images
(c) inverted images
(d) reflected images



Q4: Which one of the following does NOT use concave mirror?

(a) magnifier mirror by dentist
(b) reflector in flashlight
(c) solar heater
(d) rear view mirror in cars



Saturday, August 15, 2015

CBSE Class 10 Science - CH 14 - Sources Of Energy (Short Q and A)

Sources Of Energy


Short Q & A based on NCERT Chapter Source Of Energy

CBSE Class 10 Science - CH 14 - Sources Of Energy (Short Q and A)


Q1: What are the important limitations of wind energy?

Answer:
  1. Cost of maintaining wind energy is high
  2. Wind energy farms can be established only at places where wind blows for greater part of year and speed is greater than 15 kmph.


Q2: What are hot spots?

Answer: Due to geological changes molten rock forms in deeper hot region of the earth's crust are pushed upwards which gets collected at some depth below the earth surface. These regions or places are called hot spots.


Q3: State one limitation in harnessing geothermal energy.

Answer: Geothermal hot spots are scattered. Usually these are some distance away from the area that needs energy.


Q4: What are the limitations in harnessing tidal energy?

Answer:

Few suitable places for building tidal energy farms.
Rise and fall of water is not enough to generate electricity on large scale.


Saturday, August 8, 2015

CBSE Class 10 - English (Comm) SA1 Question Paper (2014-15)

ENGLISH COMMUNICATIVE - Class 10

CBSE Class 10 - English (Comm) SA1 Question Paper (2014-15)

Summative Assessment-I (September 2014)

Time allowed: 3 hours
The Question paper is divided into three sections:
Section A-                                            Reading 20 Marks
Section B-                                            Writing & Grammar 25 Marks
Section C –                                           Literature 25 Marks

General Instructions:
(i) All questions are compulsory.
(ii) You may attempt any section at time.
(iii) All questions of that particular section must be attempted in the correct order.
 SECTION A – READING
20 Marks 
 Q1: Read the passage given below and answer the questions/complete the sentences that follow:

Sniffer dog Tucker uses his nose to help researchers find out why a killer whale population off the northwest coast of the United States is on the decline. He searches for whale faeces floating on the surface of the water, which are them collected for examination. He is one of the elite team of detection dogs used by scientists studying a number of species including right whales and killer whales.

Conservation Canines are fast becoming indispensable tools for biologists according to Aimee Hurt, associate director and co-founder of Working Dogs for Conservation, based in Three Forks, Montana.

Over the last few years, though, so many new conservation dog projects have sprung up that Hurt can no longer keep track of them all. Her organization’s dogs and their handlers are fully booked to assist field researchers into 2012.
“Dogs have such a phenomenal sense of smell,” explained Sam Wasser, director of the Center for Conservation Biology at the University of Washington in Seattle. He has worked with scat-detection dogs since 1997.
Scientists have been using Conservation Canines in their research since 1997. These dogs have enabled them to non-invasively access vast amount of genetic and physiological information which is used to tackle conservation problems around the world. Such information has proved vital for determining the causes and consequences of human disturbances on wildlife as well as the actions needed to mitigate such impacts.
The ideal detection dog is extremely energetic with an excessive play drive. These dogs will happily work all day long, motivated by the expectation of a ball game as reward for sample detection. The obsessive, high energy personalities of detection dogs also make them difficult to maintain as pets. As a result, they frequently find themselves abandoned to animal shelters, facing euthanasia. The programme rescues these dogs and offers them a satisfying career in conversation research.

(a) According to the text there are a few ................detection dogs like Tucker.
(b) Tucker sniffs for whale................ .
(c) The dogs are special because they assist in research without ........... .
(d) The ideal detection dog ........... .
(e) The dogs expect ............... as a reward of their hardwork.
(f) ............ of these dogs make it difficult to keep them as pets.
(g) These dogs find a career in ............ .
(h) The word ‘ euthanasia means .............. .
 8