Friday, April 20, 2012

Class 6 - Science - Ch7 - Getting to Know Plants

NCERT Chapter Solutions and other Questions and Answers

Growing Plants
(source:openclipart)
Q1: Correct the following statements and rewrite them in your notebook.
(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.
(b) Leaves hold the plant upright.
(c) Roots conduct water to the leaves.
(d) The number of petals and sepals in a flower is always equal.
(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.
(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal. 

Answer:
(a) Root absorbs water and minerals from the soil.
(b) Stem holds the plant upright.
(c) Stem conducts water to the leaves.
(d) The number of petals and sepals in a flower is not always equal.
(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are separate and are not joined together.
(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is not necessary joined to the petal.

Q3: Can you find a plant in your house or in your neighborhood, which has a long but a weak stem? Write its name. In which category would you classify it?

Answer: Money plant which has long and weak stem. It is a climber.


Q4: What is the function of a stem in a plant?

Answer: Following are the functions of a stem in a plant:
  1. The stem holds the branches, leaves, fl owers and fruits.
  2. The stem transports water and minerals from roots to the upper parts. 
  3. It also transports the prepared food from leaves to other parts.
Q5: Which of the following leaves have reticulate venation?
        Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose


Answer: Tulsi, Coriander,China rose.

Q6: If a plant has fibrous root, what type of venation do its leaves likely to have?

Answer: Parallel venation.

Q7: Is it possible for you to recognize the leaves without seeing them? How?
Answer: Yes. You can identify the type of leaves by looking at its roots. Plants having leaves with reticulate venation have tap roots while plants having leaves with parallel venation have fibrous roots.

Q8: Write the names of the parts of a flower.

Answer: The parts of a flower are sepals, petals, stamens and pistil.

Q9: Which of the following plants have you seen? of those that you have seen, which one have flowers? 
Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, pipal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut

Answer: Flower bearing plants are: tomato, tulsi,mango, jamun, guava, pomegranate,papya banana,lemon.

Q10: Name the part of the plant which produces its food. Name this process.

Answer: Leaves produce food with an help of process called photosynthesis.

Q11: In which part of a flower, you are likely to find the ovary?

Answer: Ovary lies in the lowermost and swollen part of the pistil of the flower.

Q12: Name two flowers, each with joined and separated sepals.

Answer: Plants with joined sepals: Hibiscus, Tomato flowers, Datura, Cotton
          Plants with separated sepals: Jasmine, Lostus, Lily, Rose

Q13: What is transpiration?

Answer: Leaves give out water vapours through the process called transpiration.

Q14: What do you mean by venation? What are its types?

Answer:  the pattern of veins on the leaf is called venation. It can be reticulate or parallel.

Q15: Identify the following plants as herbs shrubs and trees
(a) rice
(b) tomato
(c) blueberry
(d) eucalyptus
(e) mango
(f) china rose
(g) Lavendar

Answer:
(a) rice - herb
(b) tomato  - herb
(c) blueberry - shrub
(d) eucalyptus - tree
(e) mango - tree
(f) china rose - shrub
(g) Lavendar - herb


Q16: What are the functions of roots.
Answer:
  1. Absorbs water and minerals from soil and transports to stem.
  2. Stores food.
  3. Provides support and fixes plant to the soil.
  4. Prevents Soil Erosion.
Q17: Give examples of edible roots.
Answer: Turnip, carrot, sugar-beet, beet root.

Watch the video below, showing growth of mushrooms.

6 comments:

  1. the idea of saving the ecosystem does not come from only saying,each and every people have to work for it then only we could achieve the goal.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. mid rib is primary vein out of which the veins and veinlets come

      Delete