Saturday, March 2, 2013

CBSE Class 8 - Our Pasts iii - CH6 - Colonialism and the City

Colonialism and the City
The Story of an Imperial Capital
CBSE Class 8 - Our Pasts iii - CH6 - Colonialism and the City
Vijay Chowk on Republic Day

Short Q & A

Q1: Name any two industrial cities that grew rapidly in Britain n the nineteenth and twentieth
centuries.

Answer: Leeds and Manchester 


Q2: Name the three Presidency cities of Colonial India in late eighteenth century. Write their present names as well.

Answer: Calcutta (Kolkata), Bombay (Mumbai) and Madras (Chennai)


Q3: What is Urbanisation?

Answer: Urbanisation is the process by which more and more people begin to reside in towns and
cities. 


Q4: What is de-urbanisation?

Answer: It is the process by which more and more people begin recede away or leave the cities due to decline or decay of big cities or due to political reasons.


Q5: Name the Indian cities which were deurbanised during the nineteenth century.

Answer: Machlipatnam, Surat and Seringapatam




Q6: In which year Delhi became the capital of British India?

Answer: 1911-12 (Decision was taken in 1911 Delhi Durbar and first Secretariat building was constructed in 1912). 

Watch the video of Delhi Durbar (December 12, 1911) when King George V visited India.


Q7: When was Shahjahanabad built?

Answer: It was built by Shah Jahan in 1639.


Q8: Before Delhi, which city was the capital of British India?

Answer: Calcutta


Q9: What is Gulfaroshan?

Answer: It was a festival of flowers celebrated annually in Delhi during eighteenth century.


Q10: Which period was referred as Delhi renaissance?

Answer: 1830 to 1857


Q11: In the 1870s,  for what reasons the western walls of Shahjahanabad were broken?

Answer: The walls were broken to establish the railway and to allow the city to expand beyond the walls.


Q12: On which hills was the city of New Delhi built on?

Answer: Raisina Hill


Q13: Name the architects who designed new Delhi and its buildings.

Answer:  Edward Lutyens and Herbert Baker


Q14: How many years did it take to build the city of New Delhi?

Answer: 20 years.


Q15: Where was Bahadur Shah Zafar exiled to after 1857 revolt?

Answer: Bahadur Shah Zafar was exiled to Burma (Myanmar) by the British.


Q16: Define Renaissance.

Answer: It means rebirth of art and learning. It is a term often used to describe a time when there is great creative activity.


Q17: when was Delhi College established?

Answer: 1792.


Q18: What is Cul-de-sac?

Answer: It means street with a dead end.





2 comments:

  1. This website is really helpful and useful for students who find social studies hard and easy

    ReplyDelete