Saturday, May 10, 2014

CBSE Class 11 - Computer Science with C++ - Ch1 - Computer Overview (Sumita Arora) Textbook Solutions

Computer Overview
(Sumita Arora) Textbook Solutions 7th Edn

CBSE Class 11 - Computer Science with C++ - Ch1 - Computer Overview (Sumita Arora) Textbook Solutions
credits:openclipart

Q1: Storage of 1KB means the following number of bytes:

(a) 1000
(b) 964
(c) 1024
(d) 1064

Answer: (c) 1024 bytes

Q2: One Megabyte is equivalent to

(a) 210 bytes
(b) 220 bytes
(c) 230bytes
(d) none of these

Answer: (b) 220 bytes (1 MB = 1024 KB = 210 KB =  210× 210 bytes = 220 bytes)


Q3:What do you understand by IPO cycle?

Answer: It stands of Input-Process-Output cycle. A computer follows IPO cycle i.e. it takes data as input, processes it and takes out information as an output.



Q4: What are the functional components of a digital computer?



Answer: The functional components of a digital computer are:
  • Input Unit
  • Central Processing Unit (CPU) consisting of ALU (Arithmetic Logic Unit) and CU (Control Unit)
  • Output Unit
  • Storage (Memory)

Q5: What are the components of CPU? What is its role? What is the function of control unit of CPU?

Answer: The CPU is the brain of the computer system. It has three main components:
  • Arithmetic and Logic Unit (ALU)
  • Control Unit
  • Registers
The arithmetic and logic unit (ALU) is the part of CPU where actual computations (arithmetic or logical) take place. The control unit directs and controls the activities of the computer system. While performing these operations the ALU takes data from the temporary storage area inside the CPU named registers.

Q6: What is the highest memory unit known so far?

Answer: Geop Byte


Q7: What role does input play in a computer?

Answer: Roles an input unit plays in a computer are:
  1. acts as an interface between user and the CPU
  2. accepts data and instructions to feed into CPU
  3. examples are keyboard, mouse, light pen, touch screen etc.

Q8: What role does the output play in a computer?

Answer: Computers talks to the outer world (humans) via output devices. Output unit takes machine
coded output results from the processor and converts them into a form that can be used by human beings.

(In progress...)

1 comment: