Sunday, August 24, 2014

CBSE Class 6 - Geography - Ch2 - GLOBE : LATITUDES AND LONGITUDES

GLOBE : LATITUDES AND LONGITUDES

CBSE Class 6 - Geography - Ch2 - GLOBE : LATITUDES AND LONGITUDES
Globe By George Hodan (Public Domain)

NCERT Book Solutions and other Q & A

Q1(MCQ): The value of the prime meridian is

(a) 90°
(b) 0°
(c) 60°

Answer: (b) 0° longitude


Q2(MCQ): The frigid zone lies near

(a) the Poles
(b) the Equator
(c) the Tropic of Cancer

Answer: (a) the Poles


Q3(MCQ): The total number of longitudes are

(a) 360
(b) 180
(c) 90

Answer: (a) 360


Q4(MCQ): The Antarctic circle is located in

(a) the Northern hemisphere
(b) the Southern hemisphere
(c) the Eastern hemisphere



Answer: (b) the Southern hemisphere


Q5(MCQ): Grid is a network of

(a) parallels of latitudes and meridians of longitudes
(b) the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn
(c) the North Pole and the South Pole

Answer: (a) parallels of latitudes and meridians of longitudes


Q6: Fill in the blanks.
(a) The Tropic of Capricorn is located at _________________.
(b) The Standard Meridian of India is ____________________.
(c) The 0° Meridian is also known as ____________________.
(d) The distance between the longitudes decreases towards___________.
(e) The Arctic Circle is located in the ____________ hemisphere.


Answer:
(a) The Tropic of Capricorn is located at 23½° south of the Equator.
(b) The Standard Meridian of India is 82½°E.
(c) The 0° Meridian is also known as the Prime Meridian.
(d) The distance between the longitudes decreases towards the Poles.
(e) The Arctic Circle is located in the Northern Hemisphere.


Q7: What is the true shape of the earth?

Answer: The true shape of the earth is geoid. The earth is slightly flattened at the North and South poles and bulges in the middle.


Q8: What is a globe?

Answer: Model (miniature form) of the earth is known as globe. On the globe countries, continents and oceans are shown according to their correct size.
image credits: classroomclipart


Q9: What are latitudes?

Answer: Latitudes are imaginary lines drawn from west to east on the globe. These lines help us to find the location of places on the surface of the earth.


Q10: How are latitudes and longitudes drawn?

Answer: Latitudes are drawn east to west and longitudes are drawn north to south on the globe.


image credits: classroomclipart


Q11: What is the latitudinal value of the Tropic of Cancer?

Answer: The Tropic of Cancer lies 23½° north of the Equator.


Q12: What are the three heat zones of the Earth?

Answer: The three heat zones of the earth are: 
  • Torrid zone, 
  • Temperate zone and 
  • Frigid zone.

Q13: What are parallels of latitude and meridians of longitude?

Answer: All parallel circles from the Equator up to the Poles are called parallels of latitudes. The lines of references running from the North Pole to the South Pole are called meridians of longitudes.


Q14: Why does the torrid zone receive maximum amount of heat?

Answer: The area between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn is known as the Torrid Zone. The mid-day Sun is exactly overhead at least once a year on all the latitudes in this area; therefore, this area receives maximum amount of heat.


Q15: What is an equator?

Answer: An equator is an imaginary line running horizontally on the globe divides it into two equal halves.


Q16: Name the four important parallels of latitudes.

Answer: The four important parallels of latitudes are:

  1. Tropic of Cancer, 
  2. Tropic of Capricorn, 
  3. Arctic Circle and 
  4. Antarctic Circle.

Q17: What is Prime Meridian?

Answer: The meridian which passes through Greenwich (where the British Royal observatory is located) is called Prime Meridian.


18 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. very thank you it helps me very much

    ReplyDelete
  3. very thank you it helps me very much

    ReplyDelete
  4. Yes ! I got full because of thise site
    Thanks!!

    ReplyDelete
  5. was truly helpful for last min ute revisions

    ReplyDelete
  6. I like it but these questions are in ncert book not in private book that's why I didn't like it too much but some questions are same

    ReplyDelete
  7. I like it but these questions are in ncert book not in private book that's why I didn't like it too much but some questions are same

    ReplyDelete
  8. I like it but these questions are in ncert book not in private book that's why I didn't like it too much but some questions are same

    ReplyDelete
  9. I like it but these questions are in ncert book not in private book that's why I didn't like it too much but some questions are same

    ReplyDelete
  10. wow good it helped me for sa exams
    i got 891/2 in social

    ReplyDelete
  11. wow good it helped me for sa exams
    i got 891/2 in social

    ReplyDelete