Friday, August 15, 2014

CBSE Class 9 - Economics: People as Resource (Questions and Answers)

People as Resource

Q & A for CBSE Examination

Q1: What is human capital?

Answer: Human capital is the stock of skill and productive knowledge embodied in them.

Q2: What is 'People as Resource'? 

Answer: 'People as Resource' is a way of referring of a country’s working people in terms of their existing productive skills and abilities.

Q3: Which aspect of a large population has often be ignored or overlooked?

Answer: The positive aspect of large population i.e. it can be considered as resource is often overlooked.

Q5: How human capital contributes to Gross National Product by citing two examples?

  1. Green Revolution in India proved that with increase in human capital led to improvement in production technology. Due to this the productivity of scarce land resources increased considerably.
  2. The tremendous growth of Information technology industry proved the importance of human capital for the development of IT and ITeS services.

Q6: How is the investment in human resource is similar to any other type of investment?

Answer: Investment in human resource is very similar to other type of investments like investing in shares or properties.

  1. A person expects handsome profits when he/she invests in lands, stocks and bonds. Similarly human resource trained in skills will earn more than a unskilled person.
  2. An investment made in a person in terms of health, education will bring higher returns or earnings.

Q7: When does population become asset rather a liability?

Answer: Population becomes an asset instead of a  liability when investments are made in the form of education, training and medical care.

Q8: How is human resource different from other resources like land and physical capital?

Answer: Human resource is different from other resources like land and physical capital in the following ways:

  1. From economic development perspective, human resources exhibit multiple importance i.e. at one end human resource act both producers as well as consumers.
  2. Human resource makes use of other resources like land and physical capital to produce an output.
  3. Human resources is considered superior to other resources as it is not confined to one region or place. It can spread to other places and diversify. 

Q9: What is the role of education in human capital formation?

Answer: Education plays an important role in human capital formation as listed below:
  1. Education provides better knowledge and skills. A person with more knowledge and skills is generally more productive.
  2. An educated population is an asset, a resource. 
  3. Education enhances the quantity and quality of individual productivity, which in turn adds to the growth of the economy. 
  4. Educated people benefit the society as a whole. Thus, education plays the role of a catalyst in transforming a human being into a positive asset and a precious national resource.
  5. Education enhances the cultural richness of a country and the efficiency of governance.
Q10: Name the economic activities covered in the primary sector.

Answer: Agriculture, animal husbandry, fisheries, forestry, poultry farming, mining etc. included in the primary sector.

Q11: Define economic activities.

Answer: The activities which result in the production of goods and services and value to the national income are called economic activities.

Economic activities as Sectors

Q12: Name the factors on which quality of population depends.

Answer: Quality of population relies on the following factors:
  • Skills set
  • literacy rate
  • life expectancy as health indicator

Q13: List the two parts of economic activities.

Answer: Two parts of economic activities are:

  • Market activities
  • Non-Market Activities

Q14: What do you mean by market activities?

Answer: Market activities are those economic activities that performed to earn income or profit. These include production of goods and services.

Q15: Define infant mortality rate (IMR)

Answer: Infant mortality rate is the death rate of a child under one year of age.

Q16: What are non-economic activities?

Answer: Non-economic activities are the ones that do not add to the national income; for example, an individual performing domestic chores.

Q17: What do you mean  by the term unemployment?

Answer: Unemployment is a situation when people who are willing to work at the going wages cannot find jobs. Unemployment measures involuntary idleness.

Q18: What do you mean by disguised unemployment? State an example.

Answer: It is the situation in which an individual appears to be employed, but he does not add to the productivity. That is, the productivity would remain the same even in his absence. e.g. A family has a farming land where the work requires service of  four persons but all the nine members of the family work there. Even if five persons are withdraw, there is no reduction in output. Thus these five persons are said to be disguised or hidden employed.

Q19: What is seasonal unemployment?

Answer: It is the situation in which an individual is not able to find a job during certain months of the year. This situation is called seasonal unemployment. e.g. Agricultural labourers find work only during the busy seasons, i.e., sowing, harvesting, weeding and threshing. This is because of the seasonal character of agriculture in India.


  1. thank you very much but more questions could be added to this lesson.

  2. thank you very much but more questions could be added to this lesson.

  3. I wanna marry my dog but he isent accepting my proposal... 😁😁

    1. How is it related to the topic...I am damn sure you'd be a liability to ur parents in such a case

  4. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

  5. where is other questions! disgusting

  6. please mail at

  7. please mail at

  8. Thanks a lot! Tomorrow is my exam and it helped me a lot...

  9. Thank u so much it helped me lot for tommorow's exam

  10. Thank u so much it helped me lot for tommorow's exam

  11. This comment has been removed by the author.