Saturday, June 6, 2015

CBSE Class 12 - Business Studies - CH5 - Organising (V Short Q and A)

Organizing


V Short Q & A
CBSE Class 12 - Business Studies - CH5 - Organising (V Short Q and A)


Q1: Define Organising.

Answer: Organizing is the process of defining and grouping, activities and establishing authority relationships among them.

Q2: Name the organization which is deliberately created?

Answer:  Formal Organisation

Q3: Define organisation.

Answer: Organisation is a structure constituting a system of job positions, the roles assigned tothem and the authoring relationship among various positions.

Q4: Name and explain the two steps in the process of organizing which comes after identification and division of work and departmentalization.

Answer: Assignment of duties and establishing reporting relation ships.

Q5: Which level of managers are responsible for determining formal organisation?

Answer: Top Level Management.

Q6: List the important steps in organising process.


Answer: a. Identification and classification of activities of the enterprise consistent with its objectives.
  b. Grouping these objectives into workable units/departments
  c. Delegate authorities, jobs and responsibilities to executives and subordinates.
  d. Establish superior subordinate relationship
  e. Making provision for effective communication among them.
 
Q7: XYZ Ltd. is manufacturing computers, soaps and textile . Which type of organizational structure would suit the requirement of such organization? 

Answer: Divisional structure.
 
Q8: Name the type of organisation which does not have any predetermined objectives.

Answer: Informal organisation

Q9: Organizing helps in optimum utilization of resources.  Which type of resources does it refer? 

Answer: Development of personnel.

Q10: It is a network of personal and social relations not established or required by the formal organization but arising spontaneously as people associate with one another. Name this organization 

Answer: Informal organization.

Q11: In a company all the decisions are taken by top level management only. Which policy is followed by organisation?

Answer: Centralisation

Q12: It  refer to the systematic delegation of authority from top management to the lower level managers. Mention the name of it. 

Answer: Decentralization

Q13: Give any three demerits of divisional organisation.

Answer: Departmental conflicts, Costly, Ignoring of organizational interests

Q14: Which term denotes “The number of subordinates that can be effectively managed by a superior?

Answer: Span of control.

Q15: The employees of ABC Ltd. take part in soccer matches on weekends. Name the type of organization formed.

Answer: Informal organization.

Q16: Organising leads to a systematic allocation of jobs amongst the workforce.  Which importance of organizing is stated here?

Answer:  Benefits of specialisation.

Q17: Delegation provides a ready workforce to take up leading positions in new ventures. Which importance of delegation is highlighted here?

Answer:  Facilitation of growth.

Q18: List any two limits of Line organisation.

Answer: Lack of specialisation, rigid and inflexible.

Q19: In decentralization, management exercises maximum control. State true or false?

Answer: False

Q20: While allocating work to various employees how work must be assigned?

Answer: work must be assigned to those who are best fit to perform it well.

Q21: Define Accountability.

Answer: It denotes answer-ability for the accomplishment of the task assigned by the superior to his subordinates.

Q22: It refers to the systematic delegation of authority from top management to the lower level managers. What is it?

Answer:  Decentralization of authority.

Q23: What are the barriers to delegation?

Answer: Fear of loss of power, Lack of ability to direct, personal attitude issues.

Q24: For which kind of enterprises functional structure is more suitable?

Answer: Networked and program management functional structure. When the size of the organization is large, has a diversified activities and operations require a high degree of specialization.

Q25: Define responsibility.

Answer: It is described as an obligation to perform a task or the task itself.




No comments:

Post a Comment