Friday, June 12, 2015

CBSE Class 12 - Business Studies - CH6 - Staffing (V Short Q and A)

Staffing 

V Short Q & A
CBSE Class 12 - Business Studies - CH6 - Staffing (V Short Q and A)

Q1: Which function of management helps in obtaining right people and putting them on the right jobs?

Answer: Staffing

Q2: Is Human resource management a part of staffing? Say Yes or No.

Answer: No

Q3: Name the process which is related to searching for prospective candidates for vacant job position?

Answer: Recruitment

Q4: Why induction is not mandatory in when an employee is promoted to new position/department?

Answer: Because employee is already familiar with organization. It is a type of internal source selection.

Q5: What is job description?

Answer: It is a document which describes roles, responsibilities and relation of one job with other job.

Q6: Name the steps involved in process of staffing.

Answer:
     i.    Man power planning
ii.   Recruitment
iii.  Selection
iv.   Placement
v.    Induction
vi.   Training and Development
viii. Performance Appriasial
ix.   Promotion and Career planning
x.    Compenstion

Q7: Name the process of streamlining the attributes of a person required for doing a job.

Answer: Selection

Q8: What is job specification?

Answer: It is a process of streamlining the attributes of a person required to do a job.

Q9: Name the step in the process of selection helps the manager to eliminate unqualified or unfit job seekers based on the information supplied in the application forms.

Answer: Preliminary Screening

Q10: State one difference between training and development.

Answer: Training is used to add skills abilities of the workers. Development involves improving the capacities and capability of the managerial personnel.

Q11: Name the case study method of imparting training? 

Answer: Real or Hypothetical problem analysis.

Q12: Name the concept which deals with recruitment, selection, development, utilization, compensation and motivation of human resources of the organization.

Answer: Human Resource Management.

Q13: What is the next step after selection?

Answer: Placement and Orientation.

Q14: What is pre-requisite to selection?

Answer: Recruitment

Q15: State one limitation of incorrect placement.

Answer: It leads to wastage of efforts, energy, time and resources and thus results in poor productivity and quality of the product. It often brings disillusionment in assigned employees.

Q16: Name the agencies run by the Government as a source of recruitment for unskilled and skilled operative jobs.

Answer: Employment Exchange

Q17: What is Vestibule training?

Answer: It involves setting up a dedicated training centre which mocks up the actual work environment.

Q18: State one benefit of promotion as sources of recruitment.

Answer: It improves loyalty and satisfaction level of employees.

Q19: Which type of personnel is recruited by management consultancy firms?

Answer: Management consultancy firms help the organization to recruit technical, professional and managerial personnel.

Q20: What is called the vertical shifting of employees both upward and downward?

Answer: Promotion (upward) and Demotion (downward)

Q21: Name the test which is used as a measure of individual’s potential for learning new skills.

Answer: Aptitude Test

Q22: Name the formal, in-depth conversation conducted to evaluate the applicant’s suitability for job called.

Answer: Employee interview

Q23: Name the type of training is a joint programme of training in which educational institutions and business firms cooperate?

Answer:  Internship training

Q24: Trainee is put under the guidance of a master worker to require a higher level of skill. For example to become plumber , electrician etc. Which method of training is referred here.

Answer: Apprenticeship programme.

Q25: State one reason why transfer is done? 

Answer: To balance the deficit and surplus of manpower in different branches.

No comments:

Post a Comment