Tuesday, August 25, 2015

CBSE Class 12 Business Studies - CH 12 - Consumer Protection (VSQs)

 Consumer Protection 

Very Short Question Answers based on NCERT Chapter Business Studies (class 12)

CBSE Class 12 Business Studies - CH 12 - Consumer Protection (VSQs)
Logo By National Consumer Helpline
which runs consumer awareness programmes

Q1: Meera is a pure vegetarian. She went to a fast food restaurant and asked for “Vegitarian French Fries”. Later on, she found that it had some non-vegetarian ingredient. Neither the advertisement nor the menu card of the  restaurant showed that it may have non-vegetarian content. What values are missing here in this context.

Answer: The restaurant is not honest. The value missing here is “Honesty”. The right to information is violated.



Q2: Who is a consumer?

Answer: According to Consumer protection Act, a consumer is:
(i) One who buys goods or hires services.
(ii) Any use of such good or service with approval of buyer.
(iii) Any one who bought the goods for earning livelihood



Q3: Name the new approach of marketing replacing earlier one called “Caveat emptor”?

Answer: It means "let the seller be aware of".


Q4: When is consumer day celebrated?

Answer: March 15



Q5: Why consumer protection is important for consumers? State one reason.



Answer: Consumer protection is important for consumers because it protects them from unfair and exploitative trade practices.


Q6: Can a consumer file complaint in consumer court without having cash memo?

Answer: No without cash memo he/she cannot file complaint. Cash memo is the proof of transaction.


Q7: Which Act provides relief to buyers of goods in case the goods purchased do not comply with the expressed condition?

Answer: The Sale of Goods Act, 1930.


Q8: Name the consumer right that gives any company or firm right to set up their own consumer service and grievance cell?

Answer: Right to be heard.


Q9: What do you mean by “right to choose” to a consumer?

Answer: It means that the consumer is free to choose from a variety of products at competitive price.


Q10: Nanny wants to buy an electric fan. To ensure herself that she bought a quality product, what she should look into the fans at the store?

Answer: ISI marking at the fan indicates the fan conforms to the prescribed quality standards.


Q11: Which act aims at controlling products, supply and essential commodity?

Answer: The essential commodities act 1995.


Q12: Name the Act that aims to check adulteration of food articles.

Answer: The Prevention of Food Adulteration Act, 1954


Q13: Name the acronym AGMARK stands for?

Answer: Agricultural Marketing


Q14: Which mark is issued under the Bureau of India standard act, 1986?

Answer: ISI Mark


Q15: State the limit, for which a complaint can be made to the district forum for the goods and services in question along with the compensation?

Answer: Rupees 20 Lacs.


Q16: Rani filed a case against a private limited company in the ‘District Forum’, but she was not happy with the orders of the District Forum. Where can she appeal further against the decision of District Forum?

Answer: She can appeal against the decision of District Forum ‘State Commission’ within 30 days.


Q17: Nane the quality certifications word used in case of food products.

Answer: FPO (Food Product Order).


Q18: Nane the quality certifications word used in jewelry.

Answer: Hallmark


Q19: Which claim can be approached before the Supreme Court under Consumer Protection act?

Answer: An order passed by the National Commission in a matter of its original claims amounting to RS 1 crore or higher can appear before the Supreme Court.


Q20: Name any two consumer rights.

Answer: (i) Right to Safety
(ii) Right to Choose


Q21: Shreya went to a departmental store and purchased few grocery items. On reaching home when she checked the bill and found the store forgot to bill "pickle jar". She started using pickles and later she found the pickles are contaminated. Can she file a case against the store? What values of store are affected in this case?

Answer: No She can't file a consumer complaint against the store because the bill did not mention about the "pickle jar". It appears store may be dishonest or due to human error, it did not enter the amount in bill. It affects honesty and economic values of the store.


Q22: Which Act provides protection to the consumers against the use of fraudulent marks?

Answer: The Trade Marks Act, 1999.  

No comments:

Post a Comment