Sunday, September 13, 2015

CBSE Class 7 - Our Pasts II - CH5 - Rulers And Buildings (Q and A)

Rulers And Buildings

Architecture of Hindu Temple

Short Questions and Answers based on NCERT Chapter 

Q1: Who constructed the first balcony of of Qutb Minar?

Answer: Qutubudin Aibak (1199)


Q2: Who built the Agra fort?

Answer: Akbar


Q3: What is trabeate?

Answer: It is a style of architecture in which roofs, doors and windows are made by placing a horizontal beam across two vertical columns.


Q4: Who constructed Kandariya Mahadeva Temple?

Answer: King Dhangadeva of the Chandela dynasty in 999 AD.


Q5: Name the main hall in a temple where dances were performed.

Answer: Mahamandap




Q6: Name the shrine room in a Hindu temple where image of Cheif Diety is kept.

Answer: Garbhagriha


Q7: Name the famous temple near to the village called Charupallam, the "Village of the Incline".

Answer: Rajarajeshvara temple at Thanjavur.


Q8: Which type of architecture was used in constructing Alai Darwaza (early 14th Century)?

Answer: True Arch called “arcuate”.


Q9: Who constructed Hauz-i Sultani?

Answer: Sultan Iltutmish


Q10: Where is Golden Temple situated?

Answer: Amritsar (Punjab)


Q11: Name the king who built a Shiva temple in his capital and filled it with prized statues seized from defeated rulers.

Answer: Chola king Rajendra I


Q12: List the two important aspects of Mughal architecture.

Answer: The central towering dome and the tall gateway (pishtaq).


Q13: Name the Mughal emperor who wanted to show a connection between royal justice and the imperial court in his newly constructed court at Red Fort, Delhi?

Answer: Shah Jahan


Q14: In Vrindavan, near Mathura, temples built during 14th century resemble to which palace?

Answer: They were very similar to the Mughal palaces in Fatehpur Sikri.


Q15: What is a shikhara?

Answer: Tower like structure on the top of a temple.


Q16: What is pietra-dura?

Answer: It is a technique where coloured, hard stones were placed in depressions carved into marble or sandstone, to create beautiful ornate patterns.


Q17: Name the roof style which was adopted by Bengal rulers.

Answer: A thatched hut.


Q18: What stone was used to construct Govind Deva temple in Vrindavan in 1590?

Answer: Red sandstone


Image attribution "Thanjavur temple" by The original uploader was Venu62 at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons.. Licensed under Public Domain via Commons.

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. superrb when i didnt saw this igot 72but after using this i got 98

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete