Tuesday, December 22, 2015

CBSE Class 9 - Geography - CH6 - Population (Q and A)


CBSE Class 9 - Geography - CH6 - Population (Q and A)

Q & A based on NCERT Chapter

Q1: What are the three components of the study of population?

  i.   Population size and distribution
  ii.  Population growth and purposes of population change.
  iii. Characteristics or qualities of the population

Q2: Define Population census.

Answer: It is the total process of collecting, compiling, analysing, or otherwise disseminating demographic economic and social data pertaining at a specific time of all persons in a country.

Q3: Which state has the lowest population?

Answer: Sikkim

Q4: What is meant by density of population?

Answer: The number of persons per sq. km is called density of population.

Q5: Which is the most populous state of India?

Answer: Uttar Pradesh

Q6(CBSE): Define age structure, death rate and birth rate. 

Answer: Birth rate is the number of live births per thousand persons in a year.

Death rate is the number of deaths per thousand persons in a year.

Age structure refers to the number of people in different age groups. The commonly adopted age groups are Children (0-14 years), Adults (15-59 years) and Aged (60 years and above)

Q7: How can Population growth/change be expressed?

Answer: Population growth/change can be expressed in two ways:
(i)  In terms of absolute numbers.
(ii) In term of % change per year.

Q8(NCERT): Find out what could be the reasons for such (sex ratio) variations in different states.

Answer: The reasons for such (sex ratio) variations are:
(i)   Social makeup of India
(ii)  Female foeticide in favour of male child
(iii) Dowry a social stigma, people think of female children as a burden
(iv)  Illiteracy and poverty also contributes

Q9: Name the three main processes of population growth?

Answer: Birth rate, Death rate  and Migration

Q10: Define Life Expectancy

Answer: It is the average number of years a person is expected to live.

Q11: What is the population density of India?

Answer: 324 persons per sq. km

Q12: Which state is the least densely populated state?

Answer: Arunachal Pradesh (13 persons per sq. km)

Q13: State any two reasons for high to very high population in northern plains and Kerala?

Answer: Flat plains with fertile soils and abundant rainfall are the two main reasons for high population.

Q14: Which economic activities are involved in the occupational structure?

i. Primary Activities e.g. agriculture, animal husbandry, forestry, fishing, mining and quarrying etc.
ii. Secondary Activities e.g. manufacturing industries, building and construction work etc.
iii. Tertiary Activities e.g. transport, communication, commerce, administration, banking etc.

Q15: Distinguish between population growth and population change.

Answer: Population growth is determined by the birth and death rates. Population change, on the other hand, is determined by the birth and death rates and by migration.

Q16: Define occupational structure

Answer: The distribution of the population according to different types of occupation is referred to as occupational structure.

Q17: What are the push and pull factors of the rural and urban areas that affect the population of an area?

i.  Push factors are the adverse conditions of poverty and unemployment in the rural areas.
ii. Pull factors are the increased employment opportunities and better living conditions in cities.

Q18: India accounts for what percentage of the world population?

Answer: 16.7%

1 comment: