Tuesday, May 17, 2016

Class 12 - Physics - Chapter 4: Moving Charges and Magnetism (VSQA)

Moving Charges and Magnetism

Very Short Q & A

Class 12 - Physics - Chapter 4: Moving Charges and Magnetism (VSQA)

Q1: Define Magnetic Field.

Answer: The space around a magnet within which its effect is experienced is called Magnetic Field (B).


Q2: What is the SI unit of magnetic field?

Answer: Tesla. Another unit is Newton Ampere-1 metre-1


Q3: What is a solenoid?

Answer: A solenoid is a circular coil of a large number of turns, such that the turns of solenoid run parallel to its length. It acts similar to a bar magnet.


Q4: What is Lorentz force?

Answer: The total force on a charge (q) moving with a velocity (v) in the presence of magnetic and electric field (B and F) respectively is called Lorentz force.


Q5: What is a cyclotron?

Answer: It is a machine to accelerate charged particles or ions to high energies


Q6: What is the operational definition of one ampere?



Answer: One ampere is defined as that current flowing in each of two long parallel wires which are 1 metre apart resulting in a force of 2 x 10-7 N per metre of length of each wire.


Q7: What is the formula for cyclotron frequency?

Answer:  f = qB/(2Πm)



Q8: Define Biot-Savart Law. 

Answer: The magnetic field (B) due to current element (dl) carrying a steady current I at a point P, at a distance r from the current element is:

          B = (μ0/4π) I (dl x r)/r3



Q9: Which electric field or magnetic field can be used to stop a charged particle?

Answer: Electric field can be used to stop charged particle. Magnetic field can't be used since it is perpendicular and does not do any work.



Q10: What is a magnetic field due to a toroid?

Answer: Magnitude of magnetic field due to toroid is:

        B = μ0nI


Q11: State the working principle of moving coil galvanometer.

Answer: It is based on the principle "when a current carrying coil id placed in a uniform magnetic field, the coil experiences a torque."


Q12: What is a toroid?

Answer: It is a solenoid bent into the form of closed region.


Q13: Is it possible to increase the range of a given voltmeter?

Answer: Yes. It can be done by connecting a resitance in series with voltmeter.


Q14: A proton and a deutron having equal momenta enter in a region of uniform magnetic field at right angle to the direction of the field. What would be their trajectories in the field.

Answer: Momenta and charge on both proton and deutron are same, the particle will follow a circular path of radius 1:1.

2 comments:

  1. CBSE Board 10th Result 2016 will be published on 27th May 2016,
    Download CBSE 10th Board Result 2016

    ReplyDelete
  2. Nice Info.. Sir can you please send me the direct link to apply for the AIIMS Bhopal Recruitment as I am interested for it and wants to know the details for it. Please send me the complete details of it.

    ReplyDelete