Friday, December 9, 2016

CBSE Class 9 - Geography - Natural Vegetation and Wildlife (Q and A)

NATURAL VEGETATION AND WILDLIFE

CBSE Class 9 - Geography - Natural Vegetation and Wildlife (Q and A)
Munnar Hills (Kerala)

Q & A based on Class 9 NCERT Chapter


Q1: Name the different types of vegetation identified in India.

Answer:  The following major types of vegetation may be identified in India.
 ⅰ Tropical Rain Forests
 ⅱ Tropical Deciduous Forests
 ⅲ Tropical Thorn Forests and Scrubs
 ⅳ Montane Forests
 ⅴ Mangrove Forests


Q2: Mention any three features of the tropical evergreen forests.

Answer:
These forests are found in the areas of heavy rainfall, i.e., Western Ghats, the Island groups of Lakshadweep, Andaman and Nicobar, upper parts of Assam and Tamil Nadu coast.

②The trees in these forest reach great heights up to 60 metres or even above.

③ As such, these forests appear green all the year round. It is because there is no definite time for trees to shed their leaves.


Q3: Why is natural vegetation in large part of India no more natural?


Answer: The vegetation covers of India in large parts are no more natural is a hard fact. Except
some inaccessible regions like the Himalayas the hilly regions of central India and the desert of Rajasthan, the vegetation in most of the areas has been modified or replaced or degraded by human occupancy.


Q4: Mention any three features of the thorn forest trees.

Answer:
① Trees in these forests are scattered and have long roots penetrating deep into the soil in order to get moisture.
② To minimize evaporation, the leaves of these trees are mostly thick and small.
③ The stems of these trees are succulent (fleshy leaves adapted) to conserve water.



Q5: Define ecosystem. Are humans part of the ecosystem?

Answer: All the plants and animals in an area are interdependent and interrelated to each other in
their physical environment, thus, forming an ecosystem. Yes Human beings are also an integral part of the ecosystem.


Q6: Discuss the importance of animals to humans.

Answer: Animals are important to humans:

① The large stock of animals are milch animals called livestock. The fish provides nutritive food.

② They also provide many draught labour,  transportation, meat, egg.

③ Many insects help in pollination of crops and fruit trees and exert biological control on such insects, which are harmful.


Q7: Define biome.

Answer: A very large ecosystem on land having distinct types of vegetation and animal life is called a biome. The biomes are identified on the basis of plants.



Q8: Compare and contrast between dry and moist deciduous forests.

Answer:
No. Dry Deciduous forests Moist Deciduous forests
1. These areas are found in areas having rainfall between 70-100 cm. There forests are found in areas receiving rainfall between 100-200 cm.
2. These forests cover northeastern states, foothills of the Himalayas Jharkhand, West Orissa and Chattisgarh and the eastern slopes of the Western Ghats. These forests cover the rainier parts of the peninsular plateau and the plains of Bihar and Uttar Pradesh.
3. Important trees of these forests are-sal, peepal, neem Important tress of these forests are teak, bamboos, sal, shisham, sandalwood, khair,kusum, arjun , mulberry.


Q9: List the number of biomes in which the land ecosystem is divided and also the basis for the grouping.

Answer:
(1) Tropical evergreen forests.
(2) Tropical deciduous forests.
(3) Tropical thorn forests and scrubs.
(4) Montane  forests.
(5) Mangrove forests.



Q10: What are the main causes for the major threat to the nature?

Answer:

(1) Hunting of wild animals by greedy hunters for commercial purposes. Many animals are killed for their hides, skins and body parts.

(2) Pollution due to chemical and industrial wastes and acid deposits are life threatening to animals. Extinction of Indian vulture is due to this. Soil pollution is also responsible for their devastation.

(3) Reckless cutting of the forests to bring land under cultivation and in-habitation. Some precious trees like sandalwood are smuggled at a large scale every year.

1 comment: