Saturday, February 18, 2017

CBSE Class 6 - Geography - CH 7 - Our Country India (#cbsenotes)(#NCERTAnswers)

Our Country India

CBSE Class 6 - Geography - CH 7 - Our Country India

Q & A based on NCERT Class 6 Geography - Chapter  7  


Q1: Define peninsula

Answer: It is a piece of land that is surrounded by water on three sides. e.g. India


Q2: What are the geographical boundaries of India?

Answer: In the north it is bounded by lofty Himalayas, the Arabian sea in the west, the Bay of Bengal in the east and the India ocean in the south.


Q3(NCERT): Name the major physical divisions of India.

Answer: The major physical divisions of India are:
• The Great Himalayas or Himadri
• The Northern Great Plains
• The Coastal Plains
• The Peninsular Plains
• The Islands


Q4: Name the the second most populous country of the world



Answer: India


Q5: India shares its land boundaries with seven countries. Name them.

Answer:  The countries that share land boundaries with India are:
• Afghanistan
• Bangladesh
• Bhutan
• China
• Pakistan
• Nepal
• Myanmar


Q6: How much area does India cover?

Answer: India has an area of about 3.28 million sq. km


Q7(NCERT): Name the delta formed by the Ganga and the Brahmaputra.

Answer: Sundarbans delta is formed by the Ganga and the Brahmaputra.


Q8: Name the the most populous country of the world

Answer: China


Q9: What is the length of the east-west extent from Arunachal Pradesh to Kuchchh?

Answer: 2,900 km


Q10: How far is the  north-south extent from Kashmir to Kanyakumari?

Answer: 3200 km


Q11(NCERT): Name the two major rivers that fall into Arabian Sea.

Answer: Narmada and Tapi are the two major rivers that fall into Arabian Sea.


Q12: How many time zones does India has?

Answer: One.


Q13: How many time zones does USA has? 

Answer: Six, extending from the Pacific coast to the Atlantic coast.


Q14(NCERT): How many States and Union Territories are there in India? Which states have a common capital?

Answer: There are 29 States and 7 Union Territories in India. The states of Haryana and Punjab have a common capital – Chandigarh.


Q15: In which hemisphere India is located?

Answer: The northern hemisphere


Q16: Which latitude divides India into almost two halves?

Answer: The Tropic of Cancer (23°30'N) passes almost halfway through the country.


Q17: What is India's longitudinal and latitude extent?

Answer: From south to north, India extends between 8°4'N and 37°6'N latitudes. From west to east, India extends between 68°7'E and 97°25'E longitudes.


Q18:  Which meridian or longitude is also termed as the Standard Meridian of India?

Answer: longitude of 82°30'E has been taken as the Indian Standard Time or the Standard Meridian of India.


Q19(NCERT): Why is Lakshadweep known as a coral island?

Answer: Lakshdweep island is known as coral island because it has been made up of coral, which are skeletons of tiny marine animals called polyps.When the living polyps die, other polyps grow on top of their hard skeletons. They grow higher and higher and thus form coral islands.


Q20: In terms of area which is the largest state and the smallest state in India?

Answer: Rajasthan is the largest state and Goa is the smallest state in terms of area.


Q21: Define tributary.

Answer: A tributary river or stream which contributes its water to a main river by discharging it into main river from either side.


Q22: Name the the oldest hill ranges of the world.

Answer: Aravali hills


Q23(MCQs): Tick the correct answers.

(a) The southernmost Himalayas are known as
(i) Shiwaliks
(ii) Himadri
(iii) Himachal

Answer: (i) Shiwaliks


(b) Sahyadris is also known as
(i) Aravali
(ii) Western Ghats
(iii) Himadri

Answer: (ii) Western Ghats


(c) The Palk Strait lies between the countries
(i) Sri Lanka and Maldives
(ii) India and Sri Lanka
(iii) India and Maldives

Answer: (ii) India and Sri Lanka

(d) The Indian islands in the Arabian Sea are known as
(i) Andaman and Nicobar Islands
(ii) Lakshadweep Islands
(iii) Maldives

Answer: (ii) Lakshadweep Islands

(e) The oldest mountain range in India is the
(i) Aravali hills
(ii) Western ghats
(iii) Himalayas

Answer:  (i) Aravali hills


Q24(NCERT):  Fill in the blanks.

(a) India has an area of about ________________.

(b) The Greater Himalayas are also known as_________________.

(c) The largest state in India in terms of area is__________________.

(d) The river Narmada falls into the __________________ sea.

(e) The latitude that runs almost halfway through India is ___________.


Answer:
(a) 3.28 million sq. kms.
(b) Himadri
(c) Rajashthan
(d) Arabian
(e) Tropic of Cancer


No comments:

Post a Comment