Sunday, August 20, 2017

CBSE Class 12 - Chemistry - Solutions -Very Short Questions and Answers (#cbseNotes)

Solutions -Very Short Questions and Answers

CBSE Class 12 - Chemistry - Solutions -Very Short Questions and Answers (#cbseNotes)


Q1: What is Van’t Hoff factor ?

Answer: It is the ratio of normal molecular mass to observed molecular mass. It is denoted
as i.
i = normal molecular mass/observed molecular mass
 = no. of particles after association or dissociation/no. of particles before


Q2: What is the Van’t Hoff factor in K₄[Fe(CN)₆] and BaCl₂ ?

Answer: 5 and 3


Q3: Why the molecular mass becomes abnormal ?

Answer: It is due to association or dissociation of solute in given solvent.


Q4: Define molarity. How it is related with normality ?

Answer: N = M ✕ Basicity or acidity




Q5: How molarity is related with percentage and density of solution ?

Answer:  M = P ✕ d ✕ 10/M.M₂


Q6: What role does the molecular interaction play in the solution of alcohol and water?

Answer: Positive deviation from ideal behaviour.


Q7: What is van’t Hoff factor ? How is it related with :
(a) degree of dissociation
(b) degree of association

Answer:
(a) α = i – 1/n – 1
(b) α = i – 1/1/n – 1



Q8: Why NaCl is used to clear snow from roads?

Answer: It lowers freezing point of water.


Q9: Why the boiling point of solution is higher than pure liquid?

Answer: Due to lowering in vapour pressure.


Q10: Out of 1 M and 1 m aqueous solution which is more concentrated ?

Answer: 1 M as density of water is 1 gm/ml.


Q11: Henry law constant for two gases are 21.5 and 49.5 atm, which gas is more soluble?

Answer: Kₕ is inversely proportional to solubility.


Q12: Why water cannot be completely separated from aqueous solution of ethyl alcohol?

Answer: Due to formation of azeotrope at (95.4%).


Q13: What is the molarity of pure water ?

Answer: 55.5


Q14: Give one use of reverse osmosis

Answer: Desalination of water.


Q15: Give an example of a compound in which hydrogen bonding results in the formation of a dimer.

Answer: Carboxylic acids



Q16: What is the difference between electrolyte and non-electrolyte?

Answer: An electrolyte is a substance that, when dissolved in a solvent or melted, conducts an electrical current. A nonelectrolyte does not conduct a current when dissolved.


Q17: Give four examples of colligative properties:

Answer:
vapor pressure lowering
freezing-point depression
boiling-point elevation
osmotic pressure


Q18: Define Henry's law.

Answer: The solubility of gaseous state in a liquid solvent at constant temperature is directly proportional to the pressure of gaseous state.

No comments:

Post a Comment