Sunday, October 8, 2017

CBSE Class 10 - Geography - Minerals and Energy Resources (Short Q and A) (#cbseNotes)


Class 10 - Geography Minerals and Energy Resources (Short Q and A)



Q1: What are Placer deposits?

Answer: Minerals that occur as alluvial fans in sands of valley floors, and the base of hills.


Q2: Define Rat-hole Mining.

Answer: In the tribal areas of North-East India mining is carried out by individuals or communities illegally. The mining is done in the form of a long narrow tunnel known as Rat hole mining.


Q3: Write two uses of Mica and also areas famous for mica deposits.

Answer: Mica is used in electric and electronic industries
Areas found in:
(a) Gaya-Hazaribagh inJharkhand, and
(b)Ajmer and Beawarin Rajasthan




Q4: What are three types of Coal? Write one difference of each type of coal?

Answer:
Lignite coal-low grade brown coal soft with high moisture content. Found in Nevyel i(T.N)
Bituminous Coal- It contains 60-80% of carbon content.
Anthracite- Best quality, contains more than 80% of carbon content.


Q5: What are Geo-thermal Energy? Which are the two experimental projects of geothermal energy in India?

Answer:
Geo-thermal energy refers to the heat and electricity produced by using the heat from the interior of the earth

Areas where the two experimental projects are done:
Parvati Valley near Manikarn in Himachal Pradesh
Puga valley in Ladakh


Q6: Distinguish between Ferrous and Non-ferrous minerals.

Answer: Minerals containing iron are called ferrous minerals, e.g., iron ore, manganese, nickel cobalt. Minerals
which do not contain iron are called non-ferrous minerals, e.g., bauxite, lead and gold.


Q7: Distinguish between Conventional and Non-conventional sources of energy.

Answer: Conventional sources of energy are generally exhaustible and polluting, e.g., rewood, coal and petroleum. Non conventional or renewable sources of energy are usually inexhaustible and non-polluting,
e.g., solar, wind, tidal and atomic energy.


Q8: Why is mining activity often called a “Killer Industry”. Give three reasons.

Answer:
High risk involved
Due to poisonous fumes, mines are vulnerable to workers for pulmonary diseases.
Risk of collapsing mines roofs, and fires in coal mines.
Water sources get contaminated.


Q9: How are minerals formed in igneous and metamorphic rocks?

Answer: In igneous and metamorphic rocks, molten/liquid and gaseous minerals are forced upwards through cavities towards the earth’s surface. They then cool and solidify as they rise. They are seen in cracks, faults and joints . The smaller occurrences are called veins while the larger are lodes.


Q10: Why does solar energy in Rajasthan have great potential as non –conventional source of energy?

Answer:
Hot and dry region
Clear sky almost whole year
Cheaper installation
Renewable and pollution free energy source.
Government motivation

No comments:

Post a Comment